Heb je moeite met lezen en schrijven en wil je er beter in worden? Of ben je niet in Nederland geboren en wil je de Nederlandse taal leren? De bibliotheek helpt! Je vindt er onder andere de Taalkit DUTCH voor vluchtelingen en asielzoekers. Daarnaast vind je ook meer informatie over het Taalpunt bij jou in de buurt of het Makkelijk Lezen Plein.

Alleen maar boeken bij de bibliotheek? Natuurlijk niet! We hebben ook bijvoorbeeld films, luisterboeken en muziek. Voor sommige diensten hebben wij een app, zoals de LuisterBieb. De meeste producten zijn gratis als je een abonnement hebt.

Lezen doe je overal. Op school, op je werk, in de supermarkt, apotheek of voor je plezier. Je leert veel door te lezen; zo doe je nieuwe kennis op en leer je beter sociaal te functioneren. Lezen heeft een positief effect op je gezondheid, je welzijn en je kansen op de arbeidsmarkt. Heb je kinderen? Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen; goed voor de ontwilleling en erg gezellig!

In de bibliotheek vind je een grote verscheidenheid aan boeken; in verschillende genres. Maar wist je dat er veel méér te halen valt in de bibliotheek? Zo kun je bijvoorbeeld ook gratis e-books en kranten & tijdschriften downloaden, luisterboeken lenen en (online) cursussen volgen. 
Al onze producten kun je afnemen met een abonnement, zonder bijkomende kosten.  

Digitale 'skills' zijn tegenwoordig onmisbaar om goed mee te kunnen draaien. Steeds meer zaken regel je (alleen nog maar) digitaal. Denk allereerst aan overheidszaken, zoals het aanvragen van huurtoeslag of belastingzaken. Maar ook het zoeken van werk of contact houden met familie en vrienden verloopt vaak digitaal.

Je leest graag en je wilt je enthousiasme over een boek met anderen delen. Dat zal niet altijd lukken in je familie of je vriendenkring. Dan ben je bij de Drentse literatuurclubs aan het goede adres. Daar kun je samen met liefhebbers in leesgroepen praten over boeken en literatuur.

Ieder jaar selecteert het bestuur van de Stichting Literatuurclubs Drenthe vier boeken die besproken worden in de leesgroepen. Een leesgroep bestaat in de meeste gevallen uit zo'n acht tot twaalf leden. Het zijn mensen met verschillende opleiding, leeftijd en achtergrond. Ze hebben één ding gemeen: hun enthousiasme voor lezen en literatuur.

Bij de selectie van de te lezen boeken wordt gelet op onder meer leesplezier, originaliteit, bespreekbaarheid, structuur, inhoud, omvang etc. Belangrijk is dat een boek vanuit verschillende perspectieven bezien en besproken kan worden. Naast Nederlandse literatuur komt ook goed vertaalde buitenlandse literatuur aan bod. De bijeenkomsten vinden meestal plaats in een huiskamer bij een van de leden thuis. Voor meer informatie: www.literatuurclubsdrenthe.nl.

Zie ook de brochure Programma en aanraders 2014 – 2015

literatuurgroep

Deel deze pagina